NIET + V okovih

Podrobnosti

 • sobota, 09 april, 2022
 • | 21:00
 • MC Pekarna
 • Vstopnina:

  Predprodaja: 14 €, na dan koncerta (z rezervacijo ali brez): 17 € (Predprodaja v MC Pekarna, vsak dan razen nedelje od 18. do 22. ure.)

PODROBNOSTI

 • Datum:

  sobota, 09 april, 2022
 • Ura:

  21:00
 • lokacija:

  MC Pekarna

Vstopnice, ki so bile kupljene za koncert, najavljen v letu 2021 in kasneje prestavljen na 29. 1. 2022, veljajo tudi za ta dogodek.

NIET

 

Skupino Niet so konec leta 1983 ustanovili tedaj 17-letna Igor Dernovšek na kitari in Aleš Češnovar na basu ter 16-letni pevec Primož Habič. Nieti so se hitro uveljavili kot ena najboljših zasedb takrat zelo močne ljubljanske hard-core punk scene in aprila 1984 posneli svoj prvi večji hit ‘Depresijo’, že z naslednjimi vse bolj melodičnimi skladbami (Ritem človeštva, Perspektive...) pa najavili drugačno pot od ostalih hard core bendov.

 

Po zmagovitem nastopu na največjem slovenskem rock festivalu mladih skupin Novi Rock, so septembra 1984 v zgolj 200 izvodih izdali svojo zdaj legendarno kaseto Srečna mladina. Konec tega leta so posneli skladbo ‘Lep dan za smrt’, njihovo največjo uspešnico in eno najbolj prepoznavnih skladb slovenskega rocka v zgodovini. Naslednje leto so se Nieti kot ena izmed petih najboljših novih skupin v Jugoslaviji uvrstili v finale takratnega največjega tovrstnega festivala - Yurm v Zagrebu, koncertirali po celotni nekdanji skupni domovini, imeli krajšo francosko turnejo, dvakrat nastopili v Parizu, posneli še nekaj uspešnic, med drugim Vijolice in Februar, potem pa v marcu 1986 prisilno prenehali z delovanjem zaradi odhoda pevca Primoža Habiča na tedaj obvezno služenje vojske.

 

Po dveh letih, ko se je z vojske vrnil večinski avtor glasbe in besedil Igor Dernovšek, so se Nieti za nekaj mesecev znova združili, posneli skladbi ’Sam’ in Tvoje oči’, vendar do vrnitve na odre ni prišlo, ker je basist Aleš Češnovar odšel živet v Anglijo. Maja 1991 je zaradi prevelikega odmerka heroina umrl karizmatični pevec Primož Habič, nekaj let po njegovi smrti pa se je med mladimi začela prava Nietomanija. Založba Kif Kif je leta 1993 skupini ponudila možnost, da izda njihove skladbe na CD-ju v zameno za kratko turnejo po Sloveniji. Ker niso našli pevca, je poprijel za mikrofon kar kitarist Igor Dernovšek, na tedaj izdanem CD-ju ’Niet’ pa so ob vseh najboljših starih skladbah uvrstili še štiri nove skladbe v angleškem jeziku in dve kasneje veliki uspešnici - ’Ruski vohun’ in ’Bil je maj’.

 

Po zaključku turneje leta 1994 Nieti znova prenehajo z delovanjem, zelo aktivna pa postane založba Vinilmanija, ki v naslednjih nekaj letih izda CD ’Lep dan za smrt’ z vsemi dotlej posnetimi skladbami, CD ’Niet Live’ s koncertoma v Trstu in Ljubljani iz leta 1985, ter CD ’To niso Niet’, na kateri je 23 skupin večinoma iz Slovenije (med drugimi Zablujena generacija, Zaklonišče prepeva, Racija, Ana Pupedan...), pa tudi drugih republik nekdanje Jugoslavije (Rambo Amadeus...), priredilo vseh 23 do tedaj posnetih skladb Nietov.

 

Ko je že kazalo, da Nietov ne bo na odru nikoli več, jih je vse večja popularnost med novo generacijo mladih dobesedno prisilila v vrnitev. Konec leta 2007 so se zbrali v najbolj originalni postavi, ob tem pa našli še odličnega pevca in frontmena Boruta Marolta (ex-Prisluhnimo tišini). Maja 2008 so priredili veličasten vrnitveni koncert pred 3000 ljudmi v razprodanih ljubljanskih Križankah, sledila je slovenska turneja in nova velika uspešnica ‘Vsak dan se kaj lepega začne’. Decembra istega leta so Nieti presenetili s kritiško izjemno hvaljenim živim CD in DVD-jem Niet – Izštekani, na katerem so 'unpluged' verzije skladb nadgradili z godalnim kvartetom in klavirjem.

 

Aprila leta 2010 je izšla prva prava studijska plošča Nietov pod naslovom Trinajst. Album je dosegel 2. mesto na uradni lestvici prodaje plošč v Sloveniji, številne uspešnice (Dekle izza zamreženega okna, Beli prah, Ti in jaz in noč in večnost...) pa prva mesta na lestvicah singlov. Promocijski koncert ob izdaji CD-ja in LP-ja maja 2010 je znova napolnil Križanke, obenem pa prinesel tudi slovo basista Aleša Češnovarja.

 

Jeseni 2011 se je skupina lotila novega velikega izziva – glasbe za gledališko predstavo ’Rokovnjači’, ki jo je režiral Miha Nemec. Punk musical, ki je pod istim naslovom izšel tudi na CD-ju , je naslednje leto na Tednu slovenske drame prejel nagrado za najboljšo predstavo leta po izboru strokovne žirije.

 

Leta 2014 so Nieti izdali novo ploščo, ’V bližini ljudi’, na kateri je producentsko taktirko od legendarnega Buldožerja Boruta Činča, ki je bil producent od samega začetka delovanja skupine in bil v veliki meri zaslužen za zvok Nietov, prevzel Žare Pak. Istega leta je pri švedski založbi Ne records izšla tudi vinilka Srečna mladina, na kateri je znova oživela legendarna kaseta iz leta 1984.

 

Po novi slovenski turneji se je skupina konec leta 2016 odločila, da za nekaj časa prekine z delovanjem. Kako jim je oddih po devetih letih neprestanega ustvarjanja in koncertiranja po eni strani dobro del, pa so po drugi strani začutili, da pogrešajo odre.

 

V OKOVIH

 

Skupina V OKOVIH je pričela delovati pred dvema desetletjima. Njena prva in prvotna člana, Karno Bozi - Bozo (kitara) in Dejan Novak - Dedo (bobni), sta jo ustanovila septembra 1989 v Mariboru. Junija 1990 je bend kot duet prvič udarno nastopil na ˝open air˝Trate 90´. V začetku leta 1991 se je dvojici pridružil Branko Kamenik - Ante (bas), po nekaj mesecih pa še Matjaž Tomažič - Tomo (vokal). Oktobra 1991 so se v novi postavi predstavili v mariborskem MKC-ju. Malo zatem so izdali prvo demo kaseto.

 

Poleti 1992 Karno Bozi zapusti bend. Po njegovem odhodu v bendu igrajo različni kitaristi takratne mariborske scene (Robi Klemenzberger - Roba, Mladen Buletinac - Bula, Milan Fras).

 

Leta 1993 se na festivalu Trate bendu pridruži takrat še neuveljavljen mlad kitarist Borna Šmid - Boca. V tej zasedbi bend koncertira tako doma kot v tujini. Aprila 1994 v klubu MKNŽ Ilirska Bistrica z Bojanom Babičem - Babom posnamejo 15 komadov. Bend tako v letu 1995 v samozaložbi Vebo izda svoj prvi CD album z naslovom ˝Hard sunshine core˝. Istega leta bend na mariborskem radiu študent (MARŠ) prejme Maršev gojzar kot najboljša skupina. V OKOVIH koncertira in sodeluje doma in tujino na različnih projektih in kompilacijskih ploščah vse do leta 1996, ko bend v tedanji zasedbi razpade. Leta 1997 se borna Šmid, Dejan Novak in Karno Bozi v vlogi basista združijo v trijo z imenom KREMIRANI ČASI, ki začne koncertirati in tudi posname demo. Trio deluje vse so 1998, ko se njegovi člani razidejo. Istega leta Borna Šmid in Matjaž Tomažič z basistom Silvom Zemljičem - Sissy Pope ( Muškat Hamburg) in Alenom Šmidom (Blutwurst) na bobnih ustanovijo bend MALO BO. Tako se zgodba, povezana s skupino V OKOVIH, nadaljuje vse do leta 2001, ko MALO BO preneha delovati.

 

Iz nostalgije in v želji po ponovnem delovanju benda V OKOVIH se leta 2009/10 ponovno formira skupina v sedanji zasedbi: Karlo Drolc (vokal), Borna Šmid (kitara), Gregor Barovič (bass) in alen Šmid (bobni).

 

 


Dejavnosti Društva IndiJanez podpirata Mestna občina Maribor in Urad Republike Slovenije za mladino.

Dogodek poteka v okviru projekta POEZIJA V ŽIVI GLASBI, koncertnega cikla, ki združuje elemente žive glasbe in lirične umetnosti. Koncertne liste z dogodkov dopolnjujejo podnaslovljeni videoposnetki pesmi, dostopni na spletu. Gre za nov način posredovanja glasbe, ki liričnosti pesmi ne postavlja le za enakovredno live doživetju, ampak jo obravnava kot enega njegovih ključnih elementov. Rezultat tega pristopa je koncert kot zaokroženi, večdimenzionalni dogodek, ki je dostopen različnim skupinam poslušalcev. 

Utrinki iz dogodka

Galerija slik

slika


Utrinki iz dogodka
Galerija slik
Lokacija
Lokacija
MC Pekarna
Organizator
Društvo IndiJanez
Vstopnina

Predprodaja: 14 €, na dan koncerta (z rezervacijo ali brez): 17 € (Predprodaja v MC Pekarna, vsak dan razen nedelje od 18. do 22. ure.)

Ostali dogodkiVsi
Zadnje objaveVse
Naš spletni portal uporablja piškotke

... z namenom zagotavljanja kvalitetne spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.

Naš spletni portal uporablja piškotke

... z namenom zagotavljanja kvalitetne spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.

Vaše nastavitve piškotkov so bile shranjene