Računajte na nas! Festival ustvarjalnosti, veščin in inovativnosti mladih

RAČUNAJTE NA NAS! – festival ustvarjalnosti, veščin in inovativnosti mladih 

Kulturno društvo Mladinski center IndiJanez je v ponedeljek, 12. oktobra 2015, med 10. in 15. uro organiziralo prvi (in upamo – tradicionalni) festival ustvarjalnosti, veščin in inovativnosti mladih – Računajte na nas! Odvijal se bo na enajstih lokacijah v mestnem jedru.

Mariborske srednje in višje šole so v obliki praktičnih tematskih delavnic ter aktivnosti, ki jih izvajajo mladi, prikazovale svojo dejavnost. Na interaktiven način so predstavljale produkcijo, (šolske) projekte, dela in izdelke, ki posegajo na različna področja znanosti in proizvodnih ali storitvenih dejavnosti (računalništvo, tehnologija, obrt) mladih. Predstavila so se tudi društva, kjer lahko mladi aktivno in koristno preživljajo svoj prosti čas in hkrati razvijajo svoje talente in sposobnosti.

Na voljo je bil tudi Odprti oder na Poštna (Poštna ulica), kjer se bosta predstavili Glasbena šola Antona Martina Slomška ter dijakinja Nastja Rataj iz Srednje šole za prehrano in živilstvo.

Festival ponuja platformo tako za izmenjavo izkušenj, znanj kot za povezovanje na trg dela oz. formiranje kreativnih/podjetniških skupin (informacijski poligon). Poudarjeno je aktivno sodelovanje (aktivna udeležba mladih) in vključevanje – mladi z drugimi mladimi sodelujejo v praktičnih tematskih delavnicah, ki delujejo informativno, vplivajo na neformalno izobraževanje, aktivno participacijo in usmeritev na trgu dela oz. pri nadaljnem izobraževanju na fakultetah.

Festival bo še posebej zanimiv učencem zaključnih razredov osnovnih šol. Njegova posebnost je namreč ravno v tem, da bodo imeli možnost neposredno videti (in ponekod tudi sodelovati) veščine, ki jih pridobijo z izobraževanjem na šoli, ki jih zanima. Tako njihov željen poklic ne bo le oddaljena predstavitev, projicirana na šolsko platno ali pa kratek opis v informativni brošuri, temveč ga bodo lahko otipali, slišali ter se v njem preizkusili.