Čitalnica Pod tramom

Po vročem poletju leta 2012 smo, v MC Pekarna - klubu našega Kulturnega društva Mladinski center IndiJanez -  z novim šolskim letom in svežim ustvarjalnim zagonom, odprli čitalnico Pod tramom.

Pod tramom zato, ker se čitalnica nahaja na podstrešni galeriji v MC-ju – pod tramom.

Čitalnica je kot ideja obstajala že dalj časa, saj v društvu zagovarjamo in podpiramo širjenje obzorja mladih na vseh področjih, seveda tudi na literarnem, ki je v pretežno virtualni komunikaciji današnjih časov zelo odrinjeno na rob.
V prvem valu smo police opremili v sodelovanju z Bukvarno Ciproš, ki je prispevala večji del knjig, razen stripov, ki so podarjena osebna zbirka ter knjig, revij in stripov ki so jih prispevali naši člani.
Čitalnica zaenkrat v svojem obsegu ponuja v branje leposlovje v slovenskem, angleškem in nemškem jeziku, znanstveno fantastiko, kriminalke, nekaj nobelovcev, kanček vojne litarature, knjige o umetnosti, poezijo in filozofijo ter potopise, anarhistično oz. družbeno kritično literaturo ter izbor revij. Posebej ponosni pa smo na zbirko stripov, katero bi radi v prihodnje še posebej izpostavili in razširili, saj je prav stripovsko ustvarjanje tisto, ki mlade vedno znova pritegne v branje in k ustvarjanju, ne glede na to ali je tematika satirična, družbeno kritična ali tudi povsem bizarna.
Pravila čitalnice se nahajajo v čitalnici načeloma pa veljajo splošna: knjig seveda ni dovoljeno odnašati, razen knjig iz Bukvarne Ciproš, ki jo lahko tudi plačate v Bukvarni Ciproš. Za branje izven čitalnice, npr. zunaj na terasi, je potrebno seznanit osebje MC-ja. Prav tako v čitalnico ni dovoljeno prinašanje alkoholnih pijač.

Od leta 2013 smo polico namenili tudi gibanju Bookcrossing http://www.bookcrossing.com/ in s tem postali uradna Bookcrossing točka. Knjige na polici Bookcrossing lahko odnesete, nato pa pustite nekje za nekoga drugega. Knjiga je opremljena s kodo, tako da je njeno pot moč spremljati na internetu.

Bralno zbirko bomo nadalje dopolnjevali in izpopolnjevali, zato vabljeni vsi, ki imate doma kakšno knjigo, revijo ali strip, ki bi ga želeli podariti, da ga prinesete v čitalnico in prispevate k njeni širini, hvala.

Prijetno branje vsem, ki vas bo čitalnica pritegnila na galerijo pod tram.